torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen

Jag ser på denna dag med skräckblandad förtjusning. Nog finns det många fantastiska kvinnor i världen som gör många fantastiska saker. Problemet är bara att detta borde uppmärksammas oavsett vilken dag på året det är. Vi borde inte behöva ha en internationella kvinnodagen-dag.

Eftersom vi har en sådan dag blir det nästan som att vi säger att alla andra dagar är männens. Jag vet att det inte är så och jag vet att kvinnor uppmärksammas andra dagar också. Så då frågar jag mig: vad är syftet med denna dag?

Syftet med denna dag kan vara att lyfta orättvisorna som finns. Att kvinnor exempelvis får lägre lön än män. Vilket gjordes på svt i morse. Syftet kan vara att hylla kvinnor vilket gjordes i Sthlm idag, det rapporterades om detta på P3 imorse. Syftet kan vara många men för mig blir det viktigt att dessa frågor får utrymme i debatten andra dagar också. Att vi inte känner oss nöjda med kvinnorelaterade frågor för 2012 på samma sätt som vi inte bara äter kanelbullar på kanelbullens dag (4 oktober).

Kanske är det inte mer än rätt att införa internationella mansdagen. Så vi kan hylla männens bedrifter och tala om de orättvisor männen får utstå. Kanske blir den internationella kvinnodagen en självuppfyllande profetia. Det är inte jämlikt mellan män och kvinnor så vi skaffar en dag när vi kan poängtera dessa orättvisor. Kvinnan sätts i offerrollen och orättvist behandlat skrivs över hennes huvud. Nej sätt mig inte i en låda som den som är förtryckt idag utan att göra nått åt det imorgon.

För att för mig handlar jämlikhet om samma möjligheter för alla, trots kön, etnicitet, religion och så vidare. Den kampen ska drivas för alla människor, alla dagar, tills vi alla är där.

2 kommentarer:

  1. Fint inlägg. Jag läste att den instiftades 1910 och gäller hela världen. Den behövdes säkert då och kanske lite idag. Men en mansdag ska vi absolut ha, det håller jag med om. /Yvonne

    SvaraRadera
  2. Du har rätt Alexandra, vi måste se framförallt på de orättvisor som finns & brist på jämställdhet/jämlikhet i 1:a hand så kvinnodagen är en gammal företeelse.

    SvaraRadera